Nyugdíjasok

Nyugdíjasok

A hallás idővel elromolhat, de a másik meghallgatása mindig a te döntésed

2016. október 12. - Nyugdíjasok

Mikor érezted azt utoljára, hogy igazán odafigyelnek rád? Hogy valaki igazán meghallgat, hogy megkaptad az osztatlan figyelmét? Ismered azt az érzést, amikor arra bátorítanak, hogy áss egy kicsit mélyebbre önmagadban? Egy másik ember jelenlétében könnyebben megtalálhatod a saját megoldásaidat, feltéve, hogy az a másik jól tud hallgatni.

two-women-sitting-in-living-room-talking_skgem2chs.jpg

Ha jó hallgatóságra akadsz, aki csak óvatosan vezeti, de nem akarja uralni a beszélgetéseteket, becsüld meg! Mert bár könnyűnek tűnik egy beszélgetésben a passzívabb szerepet játszani, valójában a jól hallgató ember ritka.

Sokkal többször találkozunk azokkal, akik a legkisebb lélegzetvételnyi szünetet is arra használják fel, hogy a saját (méééég szörnyűbb!) történeteiket kezdjék mesélni. Vagy olyanokkal, akik kéretlen tanácsokkal és megoldási javaslatokkal bombáznak minket, de képtelenek valóban odafigyelni a másikra.

Mi tesz valakit jó hallgatósággá?

Ha meghallgatod valakinek a mondanivalóját, a beszélgetés mind a kettőtöket gazdagítani fog, a kapcsolatotokat pedig megerősíti, új szintre emeli. Ez akkor is igaz, ha partnereddel csak fél órája találkoztatok a vonaton, és akkor is, ha negyven éve házasságban éltek.

1. Ne ítélkezz

Tedd félre a saját gondolataidat és a meglévő tudásodat a témával kapcsolatban, koncentrálj inkább a másik emberre! Ha szeretnél jó hallgatóság lenni, ez az egésznek az alapja.

2. Az érzelmekre reagálj

Néha ismételd el a másik által használd szavakat, különösen az érzelmeket kifejezőeket. Ez előre lendíti majd a beszélgetést, mert a nagy igazságok szinte mindig valahol a nagy érzelmeket hordozó kifejezések árnyékában bújnak meg.

3. Lassíts

Próbáld meg ténylegesen és teljesen megérteni a másik mondanivalóját. Ha csapongani kezd, nyugodtan lassítsd le egy kicsit, és kérd meg, hogy térjetek vissza egy előző pontra.

4. A dolgok tisztázása legyen a célod

Próbáld meg óvatosan irányítani a beszélgetést. A partnerednek ne legyen olyan benyomása, hogy csak a kíváncsiságodat vagy a pletykaéhségedet szeretnéd kielégíteni. A cél most az, hogy te jobban megértsd őt, és ő is jobban megérthesse saját magát.

5. Nem kell tökéletességre törekedni

Ne aggódj, hogy tévedsz, vagy rosszat mondasz, a másiknak az is segít, hogy egy kívülálló szemével láthatja saját magát. Egymást tisztelő beszélgetőpartnerek között a kommunikáció "önjavító". (A szándékosan bántó megjegyzéseket természetesen mindig kerülni kell.)

Mint minden készséget, a hallgatás készségét is gyakorolni kell, hogy profi legyél benne. Beszéld meg egy barátoddal, barátnőddel, családtagoddal, hogy ezután rendszeresen gyakorolni fogjátok az aktív hallgatást egymáson. Így mind a kettőtöknek ott lesz legalább egy ember, aki igazán odafigyel rá és meghallgatja.

A bejegyzés trackback címe:

https://60felett.blog.hu/api/trackback/id/tr211799439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása