Nyugdíjasok

Nyugdíjasok

Hogyan engedd el a mérgező barátságokat 60 felett?

2016. szeptember 06. - Nyugdíjasok

Semmi sem tud jobban visszafogni és lehúzni valakit, mint a mérgező kapcsolatok. Pedig azt hinné az ember, hogy mire elérjük a hatvanéves kort, már nem okozhatnak gondot azok az emberek, akik boldogtalanná tesznek minket. Sajnos ritkán ez a helyzet.

Hogy tisztázzuk a dolgot: „mérgező barátok” alatt nem az életünkben részt vevő a csendes vagy akár szomorú embereket értem. Ők akár valóban csodálatos barátok is lehetnek.

Azokról a rosszindulatú, cinikus, nem őszinte vagy mogorva emberekről van szó, akik egyszerűen lehúznak minket. Azokról beszélek, akik szívük mélyén egyáltalán
nem nézik a mi érdekeinket.

old_friends_embrace_at_linn_creek_s_second_reunion_linn_creek_prospered_until_the_late_1920_s_when_the_bagnell_dam_nara_551334.jpg

Valamilyen szinten persze mindannyian tudjuk, hogy ezeket az embereket el kellene engedni az életünkből. Végtére is, mindenki olyan embereket érdemel az életébe, akik törődnek velünk. Minden egyes mérgező barátság elvonja az energiáinkat a többi kapcsolatunktól. Miért is olyan nehéz tehát az elengedés,

Én is sokaknál látom, és a pszichológusok is alá tudják támasztani, hogy egy-egy rossz kapcsolat mennyire rá tudja nyomni a bélyegét az ember boldogságára. Szerencsére lehet segíteni a dolgon.

Miért ragaszkodunk olyan kapcsolatokhoz, amelyek rossz hatással vannak ránk?

Ezek a mérgező kapcsolatok gyakran valamilyen természetes viszony következtében keletkeznek. Például munkatársi viszonyként indulnak, vagy a gyerekeink barátainak a szülei válnak baráttá. Az idők során annyi időt töltünk velük együtt, hogy elkezdjük őket barátnak tekinteni, holott valójában nem is törődnek velünk.

Később, amikor a barátság eredeti oka megszűnik, ezek az emberek már annyira beépültek az életünkbe, hogy többé már nem is tudjuk, hogy lehetne elengedni őket. A konfliktusoktól való félelem erősebbé válik, mint a béke és a tisztelet utáni vágy.

Gyakorlati tanácsok az elengedéshez

Jó tudni ezeket, de mit tehetsz, ha elmúltál 60, és azt veszed észre, hogy túlságosan sok rossz barát vesz részt az életedben? Lehet -e lazítani velük a kapcsolatot, anélkül, hogy szükségtelen vitákba keverednénk?

Az első lépés annak az eldöntése, hogy vajon a másik személy alkalmas -e arra, hogy racionális módon, nyugodtan megbeszéld vele a problémádat. Képes lenne -e végighallgatni anélkül, hogy elítélve vagy kritizálva érezni magát? (Ehhez persze az is kell, hogy ne támadólag lépj fel velük szemben.)

Ha nem alkalmas az illető arra, hogy kritikusan szemlélje a saját viselkedését, akkor legjobb, ha teljesen mellőzük a beszélgetést. Egyszerűen csak tölts vele kevesebb időt, és előbb vagy utóbb el fog sodródni mellőled. Nem kell durván csinálni: a lényeg, hogy foglald el magad más -féle tevékenységekkel olyankor, amikor egyébként vele szoktál találkozni.

19188349341_937970d9f5_b.jpg

Ha van lehetőség arra, hogy őszintén beszéljetek, Dr. Margaret Rutherford, amerikai klinikai szakpszichológus szerint ehhez hasonló módon érdemes megfogalmazni, amit szeretnél:

„Örültem, hogy része lettél az életünknek, amikor a gyerekeink összebarátkoztak. Úgy gondolom, te egy nagyszerű ember vagy. Most viszont úgy tűnik, más irányba mozdultunk.” Itt tarts egy kis szünetet, és figyeld meg a másik reakcióit. Ha szükséges és lehetséges, folytasd valahogy így: „ Szeretném, ha mostantól ritkábban találkoznánk. Értékes vagy számomra, és szeretném, ha ez így is folyatódna.

Mi a helyzet akkor, ha a mérgező barát egyben családtag is?

A mérgező barátokkal való megbirkózás kifejezetten könnyűnek tűnik a nehéz természetű családtagokkal való bánásmódhoz képest. Végtére is, sokszor nem lehetséges vagy ajánlatos kiiktatni az életünkből a rokonainkat, még akkor sem, ha sehogyan sem jövünk ki velük.

Ilyenkor a pszichológusnő szerint legjobb, ha nem keresünk kifogásokat.

„Ha így viselkedsz, nem leszek elérhető.” - ha valami hasonlót mondasz, őket teszed felelőssé a saját cselekedeteikért anélkül, hogy végeláthatatlan vitákba kellene merülnötök.

Ha továbbra is vissza karnak rántani egy lehúzó beszélgetésbe, érdemes ehhez hasonlóan fogalmazni:

„Szeretném, ha tudnánk erről beszélgetni, de attól tartok, nem menne jó vége annak a társalgásnak."

Nehéz, de megéri

women-friends-1577910_960_720.jpg

A mérgező barátságok elengedése az egyik legnehezebb dolog lehet, amivel szembe kell nézned idősebb korodban, főleg, ha sokéves, évtizedes barátságokról van szó. Gyakran úgy tűnhet, minden barátra szükségünk van, aki szóba áll velünk. A valóság viszont az, hogy rengeteg ember van a világban, akik szeretni és becsülni tudnak. Ha elengeded azokat a barátokat, akik bántanak, azzal helyet csinálsz azok számára, akik segíteni tudnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://60felett.blog.hu/api/trackback/id/tr3211681013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Julianka 2017.09.29. 12:04:08

Köszönöm az írást! :)
Egy 12 év barátságom kezdett más irányt venni. A segítő évek sok-sok szempontból közös úton jártak. Kölcsönös volt.
Azóta más lett mindkettőnknek a világlátása, másként alakultak a családi, anyagi, érdeklődésköri, temperamentumbeli és szabadidős elfoglaltságaink.
Szép lassan az élet kötögeti el a közös szálakat. Nem beszéltük meg, érezzük, hogy egyre kevesebb a közös álláspont. Konfliktus nélkül is járhatjuk a külön területeinket.
LEERESZKEDŐ lett velem szemben, ami számomra felkavaró. Már kifejezetten kitérek a találkozások elől.
süti beállítások módosítása