Nyugdíjasok

Nyugdíjasok

Kánikula ellen hideg fagyi és hideg sör?

Lehet, hogy rosszul hűtöd magad

2016. július 12. - Nyugdíjasok

Ha a ventilátor nem segít... Ha a szobában is 34 fok van... Ha kezdesz komolyan aggódni, hogy agyvérzést kapsz, vagy egyszerűen csak nem bírod a meleged...

Ilyenkor jönnek a jól bevált hűsítők, mint a fagylalt vagy a jégbe hűtött sör, limonádé és más frissítők. Valóban ezek esnek legjobban, de középtávon többet árthatnak, mint amennyit segítenek, Ha elmúltál 60, fontos, hogy különösen odafigyelj magadra, ha meleg van, mert az idősebb szervezet (a gyerekekhez hasonlóan) nehezebben alkalmazkodik!sunkissed-eyes--important-information-ddb8922a9da749e790a854630f1c748f.jpg

Mi történik az emberrel kánikulában?

Csökken a vérnyomás, de nő az esélye az agyvérzésre. Könnyen kialakulhat hőguta, kiszáradás, sóhiány, ezért akkor is oda kell figyelni a megfelelő, legalább 2-3 literes folyadékbevitelre, ha nem érzed magad szomjasnak. A sör és a kávé ebben az esetben nem megfelelő, mert vízhajtó hatásuk van,

Mi a baj a fagyival?

Lehet egyáltalán baj a fagyival?! Azon kívül persze, hogy hizlal.

summer-dessert-sweet-ice-cream.jpg

Nyugodtan egyél fagylaltot, ha jól esik, de azt nem árt tudni, hogy valójában nem hűti a szervezetet.

A szervezet hőszabályozásában szerepet játszó érzékelő sejtek, a TRPV-1 receptorok legnagyobb számban a nyelven és a tápcsatorna felső részében találhatók. Ha tehát hideg ételt eszel, azzal becsapod a szervezeted, és alacsonyabbnak fogja érzékelni a testhőmérsékleted, mint amilyen valójában. A hideg étel, ital tömege a testedhez képest elenyésző, ezért érdemben nem hűti azt - ezért bár jól esik, de nem segít.

Mit egyek akkor, ha hűlni akarok?

Kapaszkodj meg: csípős chilis babot és forró teát, persze csak ha bírod. Ezek épp ellentétesen hatnak, mint a jégkása: a hőérzékelő receptorokat ingerelve izzadásra késztetik a szervezetet.

Nem véletlen, hogy sok déli nép (mexikóiak, dél-kelet ázsiaiak) annyira kedvelik az erősen csípős, fűszerek ételeket - ez segít nekik hűvösen tartani magukat.

Persze a fokozott izzadás mit sem ér, ha nem tud elpárologni a bőrről a nedvesség. Ha izzadtságban úszunk, az közel sem olyan kellemes, mintha a tengerben tennénk ugyanezt. Ezért a párologtatás is fontos: egy ventilátor ilyenkor valóban segíthet, akkor is, ha ténylegesen nem hűti a szobát. A másik dolog, ami segíthet, ha igyekszel a lehető legalacsonyabban tartani a lakás páratartalmát - azaz például ha van energiád főzni, használj fedőt, és ha zuhanyzol, ne hagyd nyitva a fürdőszoba ajtaját.

x.png

Ami még segíthet

Ha nem tudsz vízpartra utazni, akkor is van pár dolog, ami segíthet, bár a legtöbbje valószínűleg nem lesz újdonság.

  • Légkondícionált helyen való tartózkodás, ha van rá lehetőség (de nem szabad túlzásba vinni a hűtést, és fontos figyelni a higiéniára)
  • Hideg borogatás a tarkón
  • Hideg vagy langyos zuhany
  • Napközben könnyű ételek fogyasztása
  • Laza, jól szellőző, pamut ruházat viselése
  • Otthon pedig a lehető legkevesebb ruházat viselése
  • Ilyenkor nyáron a csapból is az folyik, hogy sokat kell inni, de nem lehet elégszer ismételni: SOK VÍZ!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://60felett.blog.hu/api/trackback/id/tr968883704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása